BILA AGAMA DARI AKAL

Kembali lagi setelah lama tak update blog ni, penuh habuk dn sesawang, maklumlah lama ditinggalkan.

Namun begitu masa tetap perjalan, umur dunia semakin tua, menyaksikan kerenah bani manusia yang tak jemu-jemu dalam kelekaan dan kebinasaan.

Isu terbaru di Malaysia, dalam kehangataan banyak pihak menunggu dan meneka bilakah tarikh keramat pilihanraya umum ke 13 akan menjelma, kita diwarnai dengan isu golongan perosak Islam yang mengibar panji-panji fitnah atas nama LIBERALISME ISLAM.

Selepas isu LBGT yang cuba digunakan untuk mencemarkan dan merosakkan kredibiliti beberapa sakhsiah yang menjadi ikon dalan elemen polotik di Malaysia, siri serangan dan propaganda yang terbaru diteruskan, kali ini dengan seorang yang bernama Irshad Manji.

Kenyataan demi kenyataan disebarkan, samada yang berbentuk kontra dengan kehadiran beliau, tak kurang juga yang berbentuk pro. Kalau dilihat secara logiknya, isu ini umpama wayang kulit yang dimainkan oleh tok dalang di sebalik tabir, bebayang yang bergerak disela selikan dengan suara yang berbagai tona dari pelaku yang sama, turut diprovokkan dengan paluan rebana dan tiupan serunai,

Beberapa hujah bodoh kedengaran seperti gay dan lesbian juga ciptaan manusia dan sebagainya. Kanak-kanak pun dapat menepisnya dengan berkata babi juga ciptaan tuhan tapi tetap haram hukumnya.

Sebenarnya isu yang bersifat liberalism seperti ini sudah lama beredar dalam urat nadi masyarakat Islam terutamanya di Malaysia, Cuma mungkin tokoh utamanya orang tempatan maka ianya agak kurang menonjol, hanya segelintir sahaja yang mengambil perhatian dan akhirnya ia menjadi “bising di kuala sepi di muara” , sementelah pula memang menjadi budaya pemberitaan kita yang hangat-hangat taik ayam, cepat sejuknya.

Sebelum ini kalau kita masih ingat bagaimana sensitivity umat Islam diusik seperti isu janggut nabi, kononya pada zaman baginda s.a.w. pisau cukur belum ada dan kesibuka berdakwah menyebabkan baginda s.a.w. dan para sahabat tidak sempat untuk bercukur.

Begitu juga kritikan keatas kitab tafsir dari ulamak muktabar yang didakwa sudah lapuk dan perlu dilakukan semakan semula.

Jangan lupa isu-isu yang menjadi bahan jenaka seperti pelaksanaan hudud, hokum faraidh, tudung, purdah, poligami dan banyak lagi yang dilabelkan sudah relevan dan lapuk, kononnya akan berlaku penindasan dan kolot.

Inilah natijahnya apabila agama dipinggirkan, penafsiran berdasarkan logik akal, berlandaskan liberalisasi yang bersandarkan nafsu dan kepentigan diri.

Bagi mereka jika sunnah diimplementasi maka umat Islam akan jauh keinggalan berbanding umat idealism yang lain. Kemajuan dan kemodenan hanya akan dicapai apabila ekonomi kita kuat dan gaya hidup kita parallel dengan bangsa yang diperakui maju materialismnya.

Untuk menjawabnya dengan terprinci mungkin akan menjadi berjela panjangnya dan banyak yang perlu disingkapkan. Namun sebagai menangkis persepsi negatif ini sebenarnya kita perlu kembali kepada asas yang ditihggalkan oleh Allah dan rasulNya iaitu memahami intipati al-Quran dan sunnah nabi s.a.w.

Pernahkah kita mengetahui bahawa dalam silibus pengajian rabbani ada disiplin ilmu seperti usul fiqh yang menerangkan bagaimana sesuatu hukum terhsil, maqasid syariah yang mendedahkan justifikasi bagi setiap hukum yang diimplementasi dan senagainya, yang membuatkankan kita kembali kepada firman Allah s.w.t. dalam surah ali imram ayat 191:


“tuhan kami tidaklah kau ciptakan ini semua sia-sia,
Maha suci engkau, maka selamatkanlah kami dari api neraka”


BANDAR SERI PUTRA, BANGI MEI 2012

0 Response to "BILA AGAMA DARI AKAL"

Catat Ulasan

Powered by Blogger